9 січня – пам’ять святого апостола первомученика і архідиякона Стефана

9 січня – пам'ять святого апостола первомученика і архідиякона Стефана

Святий апостол первомученик і архідиякон Стефан був старшим серед семи дияконів, поставлених самими апостолами, тому його називають архідияконом. Він був християнським первомучеником та постраждав за Христа. За висловом Астерія, це був «начаток мучеників, учитель страждань за Христа, основа доброго сповідання, бо до Стефана ніхто не проливав крові своєї за Євангеліє».

Перші учні Іісуса Христа – апостоли – запропонували християнам виділити сім достойних мужів для опіки нужденних. Висвятивши цих сім чоловіків у диякони, що означає служителі, апостоли зробили їх своїми найближчими помічниками. Серед тих дияконів виділявся своєю міцною вірою і даром слова молодий Стефан, званий архідияконом, тобто першим дияконом.

Стефан проповідував у Єрусалимі слово Боже, підкріплюючи істинність своїх слів знаменнями і чудесами. Успіх його був дуже великий, і це розпалило проти нього ненависть ревнителів закону Мойсея – фарисеїв. Вони схопили проповідника і потягли його в синедріон – вище судилище в євреїв. Тут фарисеї представили неправдивих свідків, які говорили, ніби Стефан у своїх проповідях ображає Бога і пророка Мойсея. У своє виправдання святий Стефан виклав перед синедріоном історію єврейського народу, показуючи на яскравих прикладах, як євреї завжди противилися Богові і вбивали посланих Їм пророків. Члени синедріону слухаючи його, все більше розгорялися гнівом.

У цей час Стефан побачив, як над ними розверзлося Небо, і він вигукнув: «Я бачу відкриті небеса і Сина Людського, Який стоїть з правої сторони від Бога». Почувши це, члени синедріону прийшли у велику лють. Вони кинулися на Стефана і вивели його за місто. Тут, як велів закон, свідки, які перші звинуватили Стефана, першими накинулися на нього. Падаючи під градом каменів, Стефан вигукнув: «Господи Ісусе! Не залічи їм цього гріха і прийми дух мій». Так архідиякон Стефан став першим мучеником за Христа у 34 році після Різдва Христового.

Тіло святого первомученика Стефана, залишене на поживу звірам, таємно взяв відомий єврейський вчитель Гамаліїл із сином своїм Авівом та поховав у своєму маєтку. Згодом вони обидва увірували у Христа та прийняли святе Хрещення.

Після цього почалося в Єрусалимі переслідування християн, від якого вони змушені були тікати в різні частини Святої Землі і в сусідні країни. Так християнська віра стала поширюватися в різних частинах Римської імперії, а згодом прийшла і на руські землі.

Тропар

Апостолом совсельник и страстотерпцем первострадалец, Христов служитель, прехвальне Стефане, первее бо совершив мучения течение, безчисленныя роды человек равно Подвигоположнику Христу приведе. Темже яко апостола и страдальца верховнаго чтуще тя, молим: моли Христа Бога даровати нам велию милость.


Соціальні мережі та сервіси:


З поріднених рубрик:

Реклама:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Потрібна допомога

Зупиніть громадянську війну в Україні!